DSC_2732

MUSEUM HISTORY

Το Μουσείο Καποδίστρια – Κέντρο Καποδιστριακών Μελετών αποτελεί το πρώτο και μοναδικό μουσείο στην Ελλάδα που είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στη ζωή και το έργο του Ιωάννη Α. Καποδίστρια και λειτουργεί από το 1981. Στόχος του είναι να προσφέρει στον επισκέπτη ένα ταξίδι στην ιστορία της Κέρκυρας, της Ευρώπης και της νεότερης Ελλάδας, ακολουθώντας την πορεία της ζωής του πρώτου Κυβερνήτη του ελληνικού κράτους.

Η παλιά αγροτική κατοικία που στεγάζει το Μουσείο, ανήκε στην οικογένεια Καποδίστρια τουλάχιστον από τον 18ο αιώνα και μέχρι πριν από λίγες δεκαετίες. Το 1979, η Μαρία Γεωργίου Καποδίστρια, κάνοντας μια κίνηση μεγάλης ευεργεσίας προς τον τόπο, τη δώρισε σε τρεις, ιστορικής σημασίας, πολιτιστικούς φορείς της Κέρκυρας, την Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας (έτος ιδρύσεως 1836), την Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας (έτος ιδρύσεως 1840) και την Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών (έτος ιδρύσεως 1952).

Η Μαρία Καποδίστρια-Δεσύλλα, υπήρξε μια σημαντική προσωπικότητα της Κέρκυρας. Γεννημένη στην Αθήνα το 1898, εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Κέρκυρα το 1928, μαζί με τις κόρες της από τον πρώτο της γάμο με τον Λουδοβίκο Σκάρπα, Ελένη και Δαρεία. Το 1931 παντρεύτηκε τον επιτυχημένο Κερκυραίο βιομήχανο Σταμάτιο Δεσύλλα. Ανέπτυξε πολύπλευρη δραστηριότητα, με ιδιαίτερα πολύτιμη προσφορά στον Ερυθρό Σταυρό. Μετά τον αιφνίδιο θάνατο του συζύγου της, τα Χριστούγεννα του 1956, ο οποίος ήταν εν ενεργεία Δήμαρχος Κερκυραίων, εξελέγη η ίδια Δήμαρχος στην πόλη της Κέρκυρας, και πρώτη εκλεγμένη γυναίκα Δήμαρχος στην Ελλάδα.

Το Μουσείο ιδρύθηκε το 1981 και για αρκετά χρόνια, λόγω έλλειψης πόρων και επιστημονικού προσωπικού, είχε μια δράση αρκετά περιορισμένη. Το 1998, με χορηγία της τότε Νομαρχίας Κερκύρας και με τη συμβολή του τότε Νομάρχη, κ. Ανδρέα Παγκράτη, ανακαινίστηκαν τρεις αίθουσες και επανεκτέθηκε η συλλογή του. Για την παραδοσιακή επτανησιακή αρχιτεκτονική του κτιρίου, τον κήπο και τη χαρακτηριστική διαμόρφωση των γύρω χώρων, το Υπουργείο Πολιτισμού το κήρυξε ιστορικό, διατηρητέο μνημείο το 1995.

Η σημαντική ετήσια χορηγία του Μεγάλου Ευεργέτη του Μουσείου, Κερκυραίου επιχειρηματία και κατοίκου Ελβετίας, κυρίου Χρήστου Φωκά, επέτρεψε στο Μουσείο από το 2007, να αναπτύσσει τις δράσεις του, αποκτώντας μια διαρκώς αυξανόμενη επισκεψιμότητα, ενώ φιλοξενούσε κάθε καλοκαίρι αξιόλογες εκδηλώσεις στον κήπο.

Το 2012, το Μουσείο έκλεισε προσωρινά για ανακαίνιση. Η ένταξη στο πρόγραμμα LEADER -υπό την εποπτεία της Αναπτυξιακής Επιχείρησης της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης- επέτρεψε στο Μουσείο να προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό και την αναδιαμόρφωση της μόνιμης έκθεσης και του περιβάλλοντος χώρου. Παράλληλα με την ανακαίνιση, το Μουσείο προχώρησε σε σημαντικές εργασίες για την ανάπτυξη του ερευνητικού και εκπαιδευτικού του χαρακτήρα, καθώς και σε ενέργειες δικτύωσης με άλλα μουσεία και πολιτιστικούς και πνευματικούς φορείς-αρχεία, που αφορούν το έργο και τη ζωή του Ι. Α. Καποδίστρια. Συγκροτήθηκε μια ερευνητική επιστημονική ομάδα, υπό την προεδρία του ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Χρ. Λούκου, που σχεδίασε μία ψηφιακή πλατφόρμα διασύνδεσης τεκμηρίων από αρχεία και βιβλιοθήκες της Ευρώπης. Το Ψηφιακό Αρχείο είναι προσβάσιμο στην παγκόσμια κοινότητα μέσω της νέας ιστοσελίδας του Μουσείου. Το Ψηφιακό Αρχείο Ιωάννη Καποδίστρια και η ιστοσελίδα του Μουσείου δημιουργήθηκαν με χρηματοδότηση του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση και δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο το 2016.

Τον Οκτώβριο του 2017 εγκαινιάστηκε το ανακαινισμένο Μουσείο Καποδίστρια – Κέντρο Καποδιστριακών Μελετών από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κύριο Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος δήλωσε στην ομιλία του ότι “αποτελεί τη σημαντικότερη στιγμή” της πολιτικής του σταδιοδρομίας.

Το εκσυγχρονισμένο Μουσείο Καποδίστρια – Κέντρο Καποδιστριακών Μελετών αναγνωρίζεται πλέον ως ένας σύγχρονος μουσειακός φορέας και σημαντικό τοπόσημο της Κέρκυρας, προσφέροντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, που η καθεμία επικουρεί στην εκπλήρωση του σκοπού του, δηλαδή στην διατήρηση, μελέτη και προβολή του έργου και της προσωπικότητας του Κυβερνήτη τόσο στο ειδικό, όσο και στο ευρύ και το διεθνές κοινό.

MUSEUM HISTORY HIGHLIGHTS

1979 Maria Capodistria-Desylla donates Koukouritsa estate and collection for the creation of the Capodistrias Museum

Maria Capodistria-Desylla donates Koukouritsa estate and collection for the creation of the Capodistrias Museum

1981 The Capodistrias Museum-Center of Capodistrian Studies is founded

The Capodistrias Museum-Center of Capodistrian Studies is founded

1995 In 1995, Koukouritsa is declared a historic national monument by decree of the Hellenic Ministry of Culture

In 1995, Koukouritsa is declared a historic national monument by decree of the Hellenic Ministry of Culture

1998 Partial renovation of Koukouritsa house and redesign of the museum exhibition

Partial renovation of Koukouritsa house and redesign of the museum exhibition

2007 The Corfiot businessman and resident of Switzerland, Mr Christos Fokas, becomes the grand benefactor of the museum, providing an annual sponsorship

The Corfiot businessman and resident of Switzerland, Mr Christos Fokas, becomes the grand benefactor of the museum, providing an annual sponsorship

2011 30 years anniversary of the Capodistrias Museum

30 years anniversary of the Capodistrias Museum

2012 Comprehensive renovation and redesign of the museum operation following the LEADER programme

Comprehensive renovation and redesign of the museum operation following the LEADER programme

2013-2015 Creation of the Ioannis Capodistrias Digital Archive

Creation of the Ioannis Capodistrias Digital Archive

2016 The Capodistrias Museum website

The Capodistrias Museum website

2017 Opening of the renovated Capodistrias Museum

Opening of the renovated Capodistrias Museum