«Τα πολύτιμα αντικείμενα του Ιωάννη Α. Καποδίστρια: απτές, διαχρονικές μαρτυρίες της πολιτικής και διπλωματικής του δράσης».

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Παρουσίαση με θέμα:
«Τα πολύτιμα αντικείμενα του Ιωάννη Α. Καποδίστρια:
απτές, διαχρονικές μαρτυρίες της πολιτικής και διπλωματικής του δράσης».
Ομιλήτρια: Νικολέτα Ζυγούρη, Ιστορικός, ΜΔΕ, Επιμελήτρια Συλλογών Ε.Ι.Μ.

Το Μουσείο Καποδίστρια – Κέντρο Καποδιστριακών Μελετών, οργανώνει παρουσίαση της ιστορικού – επιμελήτριας συλλογών του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, κ. Νικολέττας Ζυγούρη, με θέμα: «Τα πολύτιμα αντικείμενα του Ιωάννη Α. Καποδίστρια: απτές, διαχρονικές μαρτυρίες της πολιτικής και διπλωματικής του δράσης». Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στην Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας, την Παρασκευή 13 Απριλίου 2018 και ώρα 20:00.
Η κ. Νικολέττα Ζυγούρη, θα παρουσιάσει τη διαδρομή στο χρόνο των πολύτιμων αντικειμένων του Ιωάννη Καποδίστρια που σήμερα βρίσκονται σε τρία σημαντικά μουσεία της χώρας μας, το Μουσείο Καποδίστρια – Κέντρο Καποδιστριακών Μελετών, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και το Μουσείο Μπενάκη, καθώς και σε συλλογές απογόνων του Κυβερνήτη.
Τα αντικείμενα αυτά έχουν μια συμβολική αξία και αναφορά, αφού αποτελούν τους μοναδικούς απτούς μάρτυρες της ζωής και δράσης του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας. Η διατήρηση, τεκμηρίωση και προβολή των προσωπικών αντικειμένων του Ι. Καποδίστρια αποτελεί μια αληθινή πρόκληση, έναν αγώνα διάσωσης της πληροφορίας που τα ίδια τα αντικείμενα μαρτυρούν, αναδεικνύοντας τόσο την τέχνη και τεχνογνωσία της εποχής τους όσο τις προσωπικές σχέσεις και τη δράση του κατόχου τους. Πίσω από κάθε αντικείμενο ζωντανεύουν περισσότερες από μία ιστορίες που συχνά ξαφνιάζουν, καθώς ξεπερνούν χρονικά την εποχή τους.
Σύντομο βιογραφικό
H Νικολέττα Ζυγούρη, είναι ιστορικός και εργάζεται ως επιμελήτρια στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο. Τα τελευταία δεκαέξι χρόνια επιμελείται την οργάνωση και συστηματική τεκμηρίωση οκτώ Συλλογών του Ε.Ι.Μ., μεταξύ των οποίων είναι οι Συλλογές Προσωπικών Αντικειμένων, Ρολογιών, Εργαλείων Εργαστηρίων και Επιστημονικών Οργάνων κ.α. Έχει συγγράψει αρκετά άρθρα που προβάλλουν τα κειμήλια ως πηγή ιστορικής τεκμηρίωσης. Μεταξύ άλλων, έχει δημοσιεύσει μονογραφίες για τα προσωπικά αντικείμενα του Ιωάννη Καποδίστρια.
«Τα πολύτιμα αντικείμενα του Ιωάννη Α. Καποδίστρια: απτές, διαχρονικές μαρτυρίες της πολιτικής και διπλωματικής του δράσης».
Ομιλήτρια: Νικολέτα Ζυγούρη, Ιστορικός, ΜΔΕ, Επιμελήτρια Συλλογών Ε.Ι.Μ.
Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας, Παρασκευή 13 Απριλίου 2018, ώρα: 20:00.
Είσοδος Ελεύθερη.