ΜΟΝΙΜΗ ΕΚΘΕΣΗ

Η Μόνιμη Έκθεση για τον Ιωάννη Καποδίστρια παρουσιάζει τη βιογραφία του Κυβερνήτη και δίνει τη ευκαιρία στον επισκέπτη να σχηματίσει μια σαφή εικόνα για τη ζωή και την παρακαταθήκη μίας εμβληματικής προσωπικότητας που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών ισορροπιών στις αρχές του 19ου αιώνα και στη θεμελίωση της Ελλάδας.

Η έκθεση οργανώνεται χρονολογικά και παρακολουθεί τη ζωή και τη σταδιοδρομία του Ιωάννη Καποδίστρια στην Κέρκυρα και γενικότερα την Επτάνησο Πολιτεία, στη Ρωσία και άλλες δυτικοευρωπαϊκές χώρες και τέλος στο νέο ελληνικό κράτος, μέσα από αντικείμενα που ανήκαν στον ίδιο και την οικογένειά του αλλά και μέσα από Κυβερνητικά τεκμήρια. Η εμπειρία της περιήγησης πλαισιώνεται από ψηφιακά μέσα, τα οποία αναδεικνύουν την πορεία του και ζωντανεύουν την προσωπικότητα του μεγάλου αυτού πολιτικού.

 

Ο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ & Η ΚΕΡΚΥΡΑ

Στην αίθουσα που κάποτε ήταν το σαλόνι της οικίας των Καποδίστρια, ο επισκέπτης γνωρίζει βασικά βιογραφικά στοιχεία για τον Ι. Καποδίστρια, όπως το περιβάλλον και την εποχή μέσα στα οποία διαμορφώθηκε η προσωπικότητά του, καθώς και πληροφορίες σχετικά με τη μόρφωση και τις ηθικές του αξίες. Τα εκθέματα περιλαμβάνουν: πορτρέτα της οικογένειας, το γενεαλογικό δέντρο και σφραγίδες των Καποδίστρια, θρησκευτικά αντικείμενα και έπιπλα της Κουκουρίτσας.

1

Ο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ & Η ΕΠΤΑΝΗΣΟΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Στην αίθουσα που κάποτε αποτελούσε και το επίσημο δωμάτιο εισόδου στην οικία, ο επισκέπτης γνωρίζει την «είσοδο» του Ι. Καποδίστρια στην πολιτική, που έγινε στην ιδιαίτερή του πατρίδα, την Κέρκυρα και τα Επτάνησα, κατά την περίοδο της Επτανήσου Πολιτείας (1800-1807). Τα εκθέματα περιλαμβάνουν: έγγραφα της Επτανήσου Πολιτείας, το γραφείο του Ι. Καποδίστρια, βιβλία από την προσωπική του βιβλιοθήκη.

2

Ο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ & Η ΕΥΡΩΠΗ

Στην αίθουσα αυτή ο επισκέπτης παρακολουθεί τη διεθνή πολιτική σταδιοδρομία του Καποδίστρια ως αξιωματούχου της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, καθώς και το διαρκές ενδιαφέρον του για τη μόρφωση των νέων Ελλήνων και την ανάπτυξη ενός φιλελληνικού ρεύματος στην Ευρώπη. Τα εκθέματα περιλαμβάνουν: τιμητικά δώρα και παράσημα που έλαβε από Ηγεμόνες της Ευρώπης, το δίπλωμα πολιτογράφησής του στη Γενεύη της Ελβετίας, αναμνηστικά από το Συνέδριο της Βιέννης, πορτρέτα του ιδίου και σημαντικών προσωπικοτήτων της εποχής, καθώς και το επίσημο σερβίτσιο που φέρει το μονόγραμμά του.

3

Ο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Στην αίθουσα αυτή ο επισκέπτης παρακολουθεί την προετοιμασία, τη διοίκηση και το όραμα του Καποδίστρια για την Ελλάδα. Η περιήγηση στο βιογραφικό μέρος της έκθεσης ολοκληρώνεται στην αίθουσα αυτή, με τη δολοφονία του Κυβερνήτη. Τα εκθέματα περιλαμβάνουν: Κυβερνητικά έγγραφα, το πρώτο νόμισμα της Ελλάδας – τον Φοίνικα, προσωπικά αντικείμενα του Κυβερνήτη και το δραματικό ζωγραφικό έργο, του Χ. Παχή, με θέμα την Δολοφονία του Ι. Καποδίστρια.

4

ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ

Στην αίθουσα προβολής παρουσιάζονται σύντομες συνεντεύξεις 9 σύγχρονων προσωπικοτήτων που συζητούν την παρακαταθήκη που άφησε αυτός ο ξεχωριστός άνθρωπος στο νησί του, στην Ευρώπη, στην Ελλάδα.

5

ΚΟΥΚΟΥΡΙΤΣΑ

Στην αίθουσα αυτή, παρουσιάζεται η ιστορία του κτήματος και της οικίας της Κουκουρίτσας των Καποδίστρια και η μετατροπή του ιστορικού αυτού εξοχικού σε Μουσείο αφιερωμένο στον Ι. Καποδίστρια. Τα εκθέματα περιλαμβάνουν: αρχειακό υλικό σχετικά με τη διαχείριση του κτήματος, φωτογραφίες μελών της οικογένειας Καποδίστρια και επίσημων φιλοξενουμένων, καθώς και έργα τέχνης και αντικείμενα επίπλωσης της οικίας των Καποδίστρια. Η αίθουσα αυτή χρησιμοποιείται και για εκπαιδευτικές δράσεις του Μουσείου.

6