Εγκαινιάστηκε το ανακαινισμένο Μουσείο Καποδίστρια

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εγκαινιάστηκε το ανακαινισμένο Μουσείο Καποδίστρια από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κύριο Προκόπιο Παυλόπουλο, την Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017

Σε μια εορταστική ατμόσφαιρα, στην Κουκουρίτσα Ευρωπούλων της Κέρκυρας, τελέστηκαν, με ιδιαίτερη λαμπρότητα, τα εγκαίνια του εκσυγχρονισμένου και μοναδικού στην Ελλάδα Μουσείου, αφιερωμένου στη ζωή, το έργο και την παρακαταθήκη του Ιωάννη Καποδίστρια.
Στην προσφώνησή του ο Πρόεδρος του Μουσείου, κ. Γιάννης Πιέρης, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο ιστορικό και τα σύγχρονα χαρακτηριστικά του Μουσείου, ευχαριστώντας, παράλληλα, όλους όσοι συνέβαλλαν στις εργασίες ανακαίνισης. Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, Υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Γαβρόγλου, ο οποίος εστίασε στη σημασία στήριξης του Κέντρου Καποδιστριακών Μελετών, καθώς και ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, κ. Θεόδωρος Γαλιατσάτος και ο Δήμαρχος Κέρκυρας, κ. Κώστας Νικολούζος. Όλοι τόνισαν τη μεγάλη σημασία που έχει να τιμά ο Τόπος μας -η Κέρκυρα και η Ελλάδα- τον πρώτο Κυβερνήτη της χώρας και την υποχρέωση που έχουμε όλοι στην εκπαίδευση των νέων γενιών και στην σύνδεσή τους με την ιστορία μας.
Στην αντιφώνησή του, η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι “…για καθέναν, πολύ περισσότερο για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι μια μεγάλη στιγμή να βρίσκεται σήμερα εδώ”. Η ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας υπήρξε ένας λόγος γεμάτος εκτίμηση και θαυμασμό προς τον Ιωάννη Καποδίστρια, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι “…o Ιωάννης Καποδίστριας μας εμπνέει και θα μας εμπνέει πάντα σαν ένα πρότυπο ζωής, πρότυπο ηγέτη, πρότυπο οραματιστή”.
Μετά το πέρας της ομιλίας του, η Διοίκηση του Μουσείου Καποδίστρια προσέφερε ένα τιμητικό δώρο στον Κύριο Παυλόπουλο και ακολούθησε ξενάγηση στην νέα μόνιμη έκθεση του Μουσείου από τον επιστημονικό συνεργάτη, ιστορικό και φιλόλογο, κ. Δημήτρη Κ. Ζυμάρη.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους βουλευτές της Κερκύρας, ο εκπρόσωπος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Κερκύρας, εκπρόσωποι των στρατιωτικών, δικαστικών, αυτοδιοικητικών αρχών του νησιού, απόγονοι της οικογένειας Καποδίστρια καθώς και χορηγοί, δωρητές και φίλοι του Μουσείου.
Ακολούθησε γεύμα προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και η πανηγυρική ημέρα ολοκληρώθηκε με την απογευματινή εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Ιωάννη Καποδίστρια, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Έδωσε μια σύντομη διάλεξη ο ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ κ. Ι. Α. Μεταξάς, με θέμα: Ο Καποδίστριας και η “άλλη” Ευρώπη και ακολούθως, η ηθοποιός Ναταλία Καποδίστρια παρουσίασε, σε θέατρο αναλογίου, τη συνομιλία -κατά τον Γ. Τερτσέτη- του Ι. Καποδίστρια και τον νεαρό Γ. Μαυρομιχάλη. Η ημέρα έκλεισε με την Πανηγυρική Συναυλία της Φιλαρμονικής Εταιρείας (Παλαιάς), αφιερωμένη στα εγκαίνια του Μουσείου.
Στο εορταστικό αυτό πλαίσιο, το Μουσείο τίμησε τον Μεγάλο Ευεργέτη του, τον κερκυραίο κ. Χρήστο Φωκά, ευχαριστώντας τον για τη γενναιόδωρη και σταθερή χορηγία του, προσφέροντάς του ένα αντίγραφο ενός πολύτιμου προσωπικού αντικειμένου του Κυβερνήτη, που συγκαταλέγεται στη Συλλογή του Μουσείου Καποδίστρια.
Το Μουσείο πλέον λειτουργεί καθημερινά (εκτός Δευτέρας), από τις 10:00 έως τις 16:00 και δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να δει προσωπικά αντικείμενα του Κυβερνήτη, όπως πορτρέτα, μετάλλια, βιβλία, χάρτες, θρησκευτικές εικόνες, ιστορικά τεκμήρια από την περίοδο της Επτανήσου Πολιτείας, ενθύμιά του από τη σταδιοδρομία του κοντά στον Τσάρο Αλέξανδρο Α’, πολύτιμα έγγραφα για την ίδρυση του ελληνικού κράτους, έπιπλα εποχής της οικογένειάς του, αλλά και ένα πλούσιο ψηφιακό αρχείο που συγκεντρώνει τεκμήρια για τη ζωή και το έργο του. Η εμπειρία της επίσκεψης εμπλουτίζεται και με ψηφιακά μέσα, με ακουστική περιήγηση σε τέσσερις γλώσσες αλλά και με μια βόλτα στον κήπο με εξαιρετικές θέες.
Το Μουσείο Καποδίστρια – Κέντρο Καποδιστριακών Μελετών ανήκει σε τρεις, ιστορικής σημασίας, πολιτιστικούς φορείς της Κέρκυρας, την Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας (έτος ιδρύσεως 1836), την Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας (έτος ιδρύσεως 1841) και την Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών (έτος ιδρύσεως 1952), μετά από δωρεά της αείμνηστης Μαρίας Καποδίστρια-Δεσύλλα, δισέγγονης του μικρότερου αδελφού του Κυβερνήτη, η οποία, με μια κίνηση διορατικότητας και μεγάλης ευεργεσίας προς τον Τόπο, δώρισε την “Κουκουρίτσα” μαζί με μοναδικά οικογενειακά κειμήλια, με τον όρο να λειτουργήσει εκεί το Μουσείο Καποδίστρια.
Πρόγραμμα λειτουργίας εβδομάδας εγκαινίων (έως και Κυριακή 22 Οκτωβρίου):
Ανοικτά καθημερινά: 10:00 – 16:00. Δωρεάν Είσοδος
Για παιδιά έως και 10 ετών: ειδική ξενάγηση/παιχνίδι γνωριμίας: Σάββατο 21/10 και ώρα 12:00. Δωρεάν Συμμετοχή.
Πρόγραμμα λειτουργίας του Μουσείου (από Δευτέρα 23 Οκτωβρίου):
Ανοικτά καθημερινά εκτός Δευτέρας: 10:00 – 16:00.
Το Μουσείο παρέχει σε κάθε επισκέπτη ακουστική ξενάγηση Δωρεάν.
Οι ακουστικοί οδηγοί διατίθενται σε τέσσερις γλώσσες: ελληνικά, αγγλικά, ρωσικά, γαλλικά
Τιμή εισιτηρίου (4 κατηγορίες):
α. Γενική είσοδος: 5€
β. Μειωμένη τιμή εισόδου: 3€
Αφορά σε:
– Φοιτητές ή σπουδαστές τριτοβάθμιων ιδρυμάτων,
– Σχολές Ξεναγών,
– Kατόχους της διεθνούς φοιτητικής ταυτότητας ISIC,
– Kατόχους της Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων «European Υouth Card»,
– Άτομα άνω των 65 ετών,
– Ομάδες ενηλίκων από 8 άτομα και άνω.
γ. Σχολικές/Μαθητικές ομάδες: 1€
Αφορά σε: Ομαδική μαθητική επίσκεψη με ειδική ξενάγηση.
δ. Ελεύθερη είσοδος
Αφορά σε:
– Παιδιά και νέοι έως 18 ετών,
– Συνοδοί-εκπαιδευτικοί στις επισκέψεις σχολείων και ιδρυμάτων,
– ΑμΕΑ και ο συνοδός τους,
– Με επίδειξη κάρτας/ταυτότητας σε: Mέλη του Σωματείου «Φίλοι του Μουσείου Καποδίστρια» & Προγράμματος των Φίλων, Mέλη ICOM & ICOMOS, Διπλωματούχοι ξεναγοί, Δημοσιογράφοι, Άνεργοι κάτοχοι κάρτας ΟΑΕΔ
Η επίσκεψη στον Κήπο είναι δωρεάν τις ώρες λειτουργίας του Μουσείου.
ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
• Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Μουσείου: www.capodistriasmuseum.gr
• Για φωτογραφίες, λεζάντες και ιστορικά στοιχεία του Μουσείου, επισκεφθείτε
τη σελίδα ΤΥΠΟΣ ή κάνετε κλικ εδώ
• Επικοινωνία:
τηλ: 26610 32440 (ώρες 10:00 – 16:00), email: info@capodistriasmuseum.gr