Διεθνής Ημέρα Μουσείων

18/05/2016

Για το 2016 το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει το θέμα «Μουσεία και πολιτιστικά τοπία». Τα Μουσεία είναι άμεσα συνδεδεμένα με το τοπίο που τα περιβάλλει. Κύρια αποστολή τους είναι η διατήρηση και διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς είτε αυτή βρίσκεται μέσα στο κτιριακό κέλυφος του μουσείου είτε έξω από αυτό. Θα πρέπει, λοιπόν, παρέχοντας τεχνογνωσία, να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στο ευρύτερο περιβάλλον συνδιαμορφώνοντας το πολιτιστικό τοπίο, ώστε να αποτελέσουν δυναμικά κέντρα πολιτισμού.
Το Μουσείο Καποδίστρια – Κέντρο Καποδιστριακών Μελετών, που στεγάζεται στο κατάφυτο ιστορικό κτήμα της Κουκουρίτσας, γιορτάζει λοιπόν σήμερα διπλά, ως Μουσείο και ως Πολιτιστικό Τοπίο, αφού είναι κηρυγμένο Διατηρητέο Μνημείο, από το Υπουργείο Πολιτισμού, με την επισήμανση ότι: «…το συγκρότημα [της Κουκουρίτσας] αποτελεί μιας ιδιαίτερης χάρης σύνολο, με καθαρή μορφολογία εξοχικής επτανησιακής αρχοντικής κατοικίας, όσο και το περιβάλλον τμήμα με τις διαμορφώσεις του (πέργκολες, κλιμακοστάσια, κιόσκια, κοβολάδα, κ.λ.π.) τα οποία δημιουργούν μια σύνθεση απόλυτης αρμονίας φυσικού και ανθρωπογενούς κάλλους».
imera-mouseiwnTo Mουσείο Καποδίστρια εργάζεται στην κατεύθυνση του φετινού θέματος. Καθώς ετοιμάζεται να υποδεχτεί σύντομα επισκέπτες, έπειτα από τρία χρόνια ανακαίνισης και επανασχεδιασμού της Μόνιμης Έκθεσης για τον Ιωάννη Καποδίστρια, οι εργασίες προεκτείνονται και στην αποκατάσταση και ανάδειξης του τοπίου γύρω του, ως μία δεύτερη, ξεχωριστή, αλλά συμπληρωματική έκθεση. Ο κήπος του Μουσείου αποτελεί μέρος της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της Κέρκυρας, αφού αναπτύχθηκε και οργανώθηκε με προσοχή ήδη από τον 18ο αιώνα. Μέσα στο επόμενο διάστημα, θα γίνει η ανάθεση μιας μελέτης για την αποκατάσταση του κήπου, στον οποίο θα προβάλλεται η κερκυραϊκή χλωρίδα, η μοναδική βιοποικιλότητα της οποίας πρέπει να γίνει γνωστή και να προστατευθεί.
Γιορτάστε μαζί μας την Ημέρα αυτή, παρατηρώντας τα μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, που διαμορφώνουν το σημερινό μας ανθρωπογενές περιβάλλον και τοπίο, και σχετίζονται με τη ζωή και τη δράση του Ιωάννη Καποδίστρια στην Κέρκυρα, την Αίγινα και το Ναύπλιο. Βρείτε το σύνδεσμο για του ιστορικούς και πολιτιστικούς αυτούς περιπάτους εδώ.
Οι περίπατοι αυτοί είναι μια εκπαιδευτική πρόταση του Ψηφιακού Αρχείου Ιωάννη Καποδίστρια.