Εκπαιδευτική ξενάγηση στο εργοτάξιο του μουσείου

13/07/2016

Μια εκπαιδευτική επίσκεψη στο εργοτάξιο του Μουσείου Καποδίστρια Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016
Το Μουσείο σε συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και την Ομάδα Μουσειολογίας του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας, οργάνωσε την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016 μια δράση για το ευρύ κοινό, μια ξενάγηση στο υπό ανακατασκευή Μουσείο στην Κουκουρίτσα Ευρωπούλων.
Ήταν μια υπέροχη χειμωνιάτικη ηλιόλουστη Κυριακή, όπου το εργοτάξιο και ο κήπος του Μουσείου γέμισαν ζωή! Περίπου 130 επισκέπτες βρέθηκαν από το πρωί στην Κουκουρίτσα, τους οποίους υποδεχτήκαμε με την στήριξη των 20 και πλέον εθελοντών μας.
Ο Πρόεδρος Δ.Σ. του Μουσείου Καποδίστρια – Κέντρου Καποδιστριακών Μελετών, κ. Γιάννης Πιέρης, ο επίκουρος καθηγητής Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, κ. Σταύρος Βλίζος, και η διευθύντρια του Μουσείου, κ. Ντάρια Κοσκόρου, καλωσορίσαμε από κοινού τους επισκέπτες στον προαύλιο χώρο και τους ενημερώσαμε για την ιστορία του Μουσείου και Κέντρου Μελετών, τις εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη και τη λειτουργία που προσδοκούμε όταν ανοίξει τους επόμενους μήνες, αλλά και για την συνεργασία μας με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.
Στη συνέχεια οι φοιτητές Μουσειολογίας ξενάγησαν τους επισκέπτες μέσα στις αίθουσες του κτιρίου, δίνοντας πληροφορίες για το πώς ήταν το εσωτερικό του κτηρίου πριν – ως οικία της οικογένειας Καποδίστρια και ως Μουσείο – και πώς θα οργανώνεται η νέα μόνιμη έκθεση. Έτσι οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να μάθουν και να συζητήσουν για τις μουσειολογικές και μουσειογραφικές επιλογές και προκλήσεις που είχε να αντιμετωπίσει για τον επανασχεδιασμό της νέας μόνιμης έκθεσης η επικεφαλής μουσειολόγος, δρ Μάρλεν Μούλιου αλλά και τα περιθώρια και τους περιορισμούς που το κτήριο όριζε στον επιβλέποντα αρχιτέκτονα – μουσειογράφο, κ. Στάματη Βέργη, για τον σχεδιασμό ενός σύγχρονου μουσείου, το οποίο στεγάζεται σε ένα ιστορικό και κηρυγμένο διατηρητέο κτίριο. Στο πλαίσιο της ξενάγησης προβάλλονταν πλάνα από την παλιά έκθεση. Με την ολοκλήρωση της επίσκεψης δόθηκαν στους επισκέπτες αναμνηστικά του Μουσείου.
Η ανταπόκριση του κοινού της Κέρκυρας ήταν συγκινητική σε αυτή την πρωτότυπη δράση! Η ιδέα μας να κάνουμε την τοπική κοινωνία συμμέτοχο στην προσπάθειά μας για τον επαναπροσδιορισμού του Μουσείου ως ένα ζωντανό κύτταρο πολιτισμού για τη Κέρκυρα ακόμα πριν ολοκληρώσει τις εργασίες επανεκκίνησης του είχε μεγάλη απήχηση. Οι φόρμες συμμετοχής στη δράση συμπληρώθηκαν μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες ανάρτησης στο διαδίκτυο και ήδη πριν την ολοκλήρωση της δράσης, η λίστα αναμονής για επόμενη επίσκεψη στο εργοτάξιο ξεπέρασε τα 100 άτομα.
Η δράση οργανώθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας του Μουσείου με την Ομάδα Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου ενός κύκλου εκπαιδευτικών προγραμμάτων που σκοπό έχει τη γνωριμία του ευρύ κοινού με το Μουσείο Καποδίστρια και τη επιστήμη της Μουσειολογίας. Θα ακολουθήσουν κι άλλες κοινές δράσεις εντός του 2016.
Για την επιτυχία της δράσης, το Μουσείο ευχαριστεί, πέραν της Ομάδας Μουσειολογίας και του Ιονίου Πανεπιστημίου, τις τοπικές εταιρείες Bristol Cafe και Salty Bag, τους εθελοντές και τους φίλους του Μουσείου που με υπηρεσίες, εξοπλισμό και προϊόντα που διέθεσαν έκαναν αυτή την Κυριακή στο Μουσείο ξεχωριστή!